fredag 18 september 2009

äntligen fredag-fåglar hindrade flygplan

Har ni sett?!
http://www.sr.se/cgi-bin/goteborg/nyheter/artikel.asp?artikel=3094372

Det är faktiskt ganska vanligt. Man skulle ju kunna tro att små fåglar inte kan vara ett problem för stora flygplan. Eller att de åtminstone skulle försöka hålla sig undan, fåglarna alltså. Det är ju inte särskilt ofta som kamikazefåglarna lyckas träffa motorerna, men desto oftare som de är i vägen och vägrar flytta på sig, trots att vårt flygplan har två stora fläktar som både snurrar fort och som låter en massa.

Alla som någonsin har sagt att vindkraftverk är skadliga för fåglar. Att de inte vågar sig tillbaka till öar där man ställer upp ett vindkraftverk. De har grovt fel, eller det måste vara så att de har fel, för hur kan det annars vara så att fåglar håller till på flygfält? Vilken fågel vågar sig inte nära ett nästan helt tyst vindkraftverk men sitter kvar på startbanan mitt framför ett stort flygplan och flyttar sig inte en millimeter? Man blir förvånad alltså!

Tidigare i våras "bodde" fyra havsörnar på en av flygplatserna vi trafikerar. Eller kanske var det snarare så att de kalasade där. Hur som helst satt de på lamporna som står i "vägkanten" och det liksom verkade som att de väntade på att vi skulle slå någon stackars fågelkrake medvetslös, som örnen sedan kunde festa på. Ibland brukade de ligga och cirkulera på uppgående luftströmmar precis vid inflygningen, bara några meter från flygmaskinen och de flyttade sig inte alls.

Småfåglarna ska vi inte tala om. De måste ju vara dumma. De kan sitta på banan när vi landar. Trots att tornet innan har skjutit varningsskott som ska skrämma bort dem. De sitter kvar på banan fast vi kör ända fram till dem. Ibland får vi stå och vänta. Det liknar en Irländsk fårskock. Vi har ju ingen tuta direkt, så vi kan inte få bort dem.

En del fåglar som sitter på banan och blir skrämda när vi landar, de flyger tillbaka och sätter sig när vi åkt förbi och sitter kvar trots att flygplanet vänder för att taxa tillbaka samma väg vi kommit. Helt klart dumma=)

Jag tycker det verkar som att fåglarna vänjer sig vid nya mänskliga ting.
Mera vindkraft!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Flygande personal tillhör riksgruppen för svininfluensan för att de är i kontakt med så många människor. Är du rädd för att få svininfluensan när du reser?

Air France börjar flyga med Airbus nya stora mskin som tar över 500 passagerare. Hur stort flygplan kan du tänka dig att åka i?