onsdag 3 april 2019

Hur nära kan två flygplan vara i luften

Det är ganska många som undrar hur nära två flygplan kan vara varandra i luften och det beror lite på.
Oftast separeras flygplanen genom att vara på olika höjd. Här på bilden ses ett Norwegian plan som korsade vår bana, vi är ca 2000 fot från varandra, ca 600m. Känns kanske nära, men 1000 fot (300m) är minsta tillåtna separation😊

Vid start brukar man använda tid istället. Flygplan i samma storleksordning startar med en minuts mellanrum i rusningstrafik på tex Arlanda. Om ett mindre flygplan startar efter ett större använder man två minuter.

Vid landning brukar det vara minst 3 nautiska mil mellan planen, ca 6 km, och då ser kontrollen till att flygplanen flyger lika fort, så att inte det bakre planet flyger ikapp det främre.

Det är väldigt sällan som jag ser andra flygplan så här nära, endast när man är nära stora flygplatser. På marsch-höjd är det ytterst sällan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Flygande personal tillhör riksgruppen för svininfluensan för att de är i kontakt med så många människor. Är du rädd för att få svininfluensan när du reser?

Air France börjar flyga med Airbus nya stora mskin som tar över 500 passagerare. Hur stort flygplan kan du tänka dig att åka i?