lördag 3 oktober 2009

misstänkt för luftsabotage på grund av flygrädsla

I artikeln Flygrädd man tvingade ner plan på Säve (http://www.gp.se/nyheter/goteborg/1.216620-flygradd-man-tvingade-ner-plan-pa-save) kan man läsa vad som kan hända när alkohol är med i bilden.

Den här mannen ska ha varit flygrädd (vilket många är) och antagligen ha försökt lugna sig själv genom att dricka alkohol. Men lite för mycket kan det verka som. Han ska ha skrikit åt både passagerare och besättning och ha uppträtt allmänt otrevligt.

Besättningen har beslutat att gå ner och landa långt tidigare än destinationen. Säve i Göteborg istället för Riga. Flighten startade i London. När något sånt inträffar kan man vara säker på att kaptenen anser att säkerheten är hotad. Själv säger han att piloterna landade i Säve på grund av fel på flygplanet men de skyller på honom. Ganska komiskt. Det skulle ju upptäckts relativt snabbt. Landar man på grund av fel på planet, startar man inte igen utan att få det fixat, vilket ofta tar ganska lång tid.

Visst är det hemskt vad rädsla kan göra med en människa? Och därtill alkohol gör väl saken bara ännu värre. Den här mannen är säkerligen inte våldsam i normala fall.

Andra fall av luftfartssabotage


1990
En man i 20-årsåldern var så berusad att han nekades köpa biljett till Mallorca på Kallax flygplats i Luleå. Då tog han sig ut till ett flygplan på startbanan satte sig i förarkabinen och försökte starta flygplanet. Han drog i spakarna och plötsligt drogs främre landningsstället in och planet slog i marken med skador för mellan 15 och 30 miljoner kronor. Han dömdes till skyddstillsyn och tre månaders fängelse. Hänsyn togs till hans alkoholmissbruk och låga ålder

Haha, jag kan inte annat än skratta. Hur lyckas man dra i just den enda spak man absolut inte får dra i på marken. Vilken otur. Antagligen inte lika roligt för de männickor som hade biljett till Mallis. Och hur kom han ens ut till flygplanet? Imponerande eller skrämmande kanske?

1999
En narkotikapåverkad 34-åring tvingade ner ett plan på flygning mellan Malmö och Tunisien. Med en avslagen flaska som vapen tvingade han ner planet i Rom. Han dömdes senare för ett tiotal brott, däribland luftfartssabotage, till två års fängelse. Han skulle också betala över 200 000 kronor i skadestånd

Det här är nästan bara läskigt. När de börjar hota och har vapen, då kan det gå riktigt illa. Jag är inte så rädd för hela flygplanets säkerhet bara för att han har en avslagen flaska, utan snarare för att han ska göra illa någon. In till piloterna kommer han antagligen inte i första taget. Det finns ju dörr som ska vara låst.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Flygande personal tillhör riksgruppen för svininfluensan för att de är i kontakt med så många människor. Är du rädd för att få svininfluensan när du reser?

Air France börjar flyga med Airbus nya stora mskin som tar över 500 passagerare. Hur stort flygplan kan du tänka dig att åka i?