söndag 9 augusti 2009

Piloternas arbetstid

Söndag morgon och endast 3 timmar kvar av första undersökningen. Jag vågar kalla den för avslutad och frågan löd:

Är det glamouröst att vara pilot?Självklart! Man tjänar mycket pengar och bor på lyxiga hotell. (5%)
Ja, pilot är ett glidaryrke. (5%)
Jag tror det var bättre förr. (55%)
Nja, piloter jobbar till och med längre dagar än busschaufförer. (33%)

De allra flesta som har svarat på frågan verkar tro att det var bättre förr. (Bakom svarsalternativen, inom parentes står hur många procent som valt detta alternativ.) Vilken klyscha! Men om sanningen ska fram.

Senast i onsdags hade aktuellt i svt ett reportage om piloternas arbetstider. 60 timmars arbetsvecka mot en "normal" arbetstid på 40 timmar. Så kanske det faktiskt var bättre förr.

Läs gärna om inslaget här: http://svt.se/2.22584/1.1630284/piloter_kraver_kortare_arbetstid?lid=is_search527895&lpos=0&queryArt527895=pilotf%F6rening&sortOrder527895=3&doneSearch=true&sd=47225&from=siteSearch&pageArt527895=0

Men vilka yrken har egentligen "normal" arbetstid? Ett av svarsalternativen till frågan var att piloter jobbar längre än busschaufförer, vilket skulle kunna vara sant, om det inte var så att bussbolagen lyckas undgå sina arbetstidsregler genom några små knep. Så alla i transportbranschen knegar nog.

Sedan bör det väl också nämnas att långt ifrån alla piloter (eller busschaufförer för den delen) jobbar max tid som man får jobba. Dock är det ganska skrämmande att den som bestämmer hur mycket vi ska jobba är en person som sitter på ett kontor mellan åtta och fem varje dag, som har flextid och antagligen grymt mycket betalt för att fika två gånger om dagen. (eller kanske inte)

Men klaga ska man ju inte göra. I och med valet att bli pilot visste jag ju att jag skulle jobba när alla andra är lediga, dvs kvällar och helger. Det är ju då folk i allmänhet vill resa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Flygande personal tillhör riksgruppen för svininfluensan för att de är i kontakt med så många människor. Är du rädd för att få svininfluensan när du reser?

Air France börjar flyga med Airbus nya stora mskin som tar över 500 passagerare. Hur stort flygplan kan du tänka dig att åka i?