onsdag 9 februari 2011

Hur farlig är mobilen på flyget

Svenska dagbladet ställer sig frågan om hur farligt det är med mobiltelefoner som är på i flygpan.

http://www.svd.se/resor/nyheter/hur-farlig-ar-mobilen-pa-flyget_5923205.svd

Idag har ju nästan alla en mobiltelefon och det skule bara bli löjligt om man tvingades checka in telefonen för att den kan vara en säkerhetsfara. Även piloterna har ju telefoner med sig och många flygbolag har telefoner i flygplanen till besättningens hjälp i olika situationer. Det har ju hänt några gånger att någon telefon blivit bortglömd och alltså inte stängts av. Det som händer är att telefonens batteri snabbt drars ur. Varför?! För att telefonen letar nät under hela flygturen, men inte hittar något, då vi är för högt upp i luften. Det andra som händer är att det låter hemskt mycket i piloterna hörlurar. Man kan prova hur det låter genom att ägga sin mobiltelefon bredvid en högtalare eller till och med en vanlig telefon och sedan ringa till mobilen. Ibland kan man få til ljudet i bilen om man lyssnar på radio och en mobil ringer. "Dutturudutturudutturudu"

Jag har inte varit med om att det skulle hända något med någon navigationsutrustning, men däremot hör vi ju inte vad som sägs på radion när det "dutturudutturuduttar" i våra öron. Det kan bli farligt om tornet säger till oss att svänga men vi inte gör det och det finns andra flygplan i närheten.

Ljudet är dessutom väldigt störande och låter väldigt högt, när man har hörlurar på sig, därför ber jag att alla helst har telefonen avstängd. Man kan heller inte tro att man kan komma undan, för vi märkes garanterat om telefonen är på. Den söker när hela tiden!

Så kallat flight mode fungerar. Jag tror att åtminstone 50% av alla piloter idag har någon typ av iPhone eller Android och de stänger inte av sina telefoner, utan sätter dem bara i "flight mode". Det stänger av all telefonens kontakt med omvärlden och då stör telefonen inte.

Anledningen till att man ändå blir ombedd att STÄNGA AV telefonen under start och landning tror jag är att det är då det är störst risk för olyckor och man vill att alla passagerare kan ge sin fulla uppmärksamhet till flygvärdinnorna utifall att någonting oförutsett händer. Sitter man och lyssnar på musik eller en ljudbok eller ser på film... då kanske man inte märker vad som händer runt omkring.

Därför anser jag att man bör stänga av sin mobil ifal man inte kan hålla fingrarna ifrån den annars. Vill man sätta den i flight mode får man helt enkelt stoppa undan den till kabinpersonalen säger att man får använda den.

2 kommentarer:

  1. Intressant!!Satt och pratade med mamma om just det där häromdagen... nu fick man en förklaring alltså! Kiitos! :-))

    SvaraRadera

Flygande personal tillhör riksgruppen för svininfluensan för att de är i kontakt med så många människor. Är du rädd för att få svininfluensan när du reser?

Air France börjar flyga med Airbus nya stora mskin som tar över 500 passagerare. Hur stort flygplan kan du tänka dig att åka i?